Tel: 06-1-4132126 Email: ofe@ofe.hu
1068 Budapest, Városligeti fasor 44.
KEZDŐLAP - Bemutatkozunk - Tevékenységünk - Gyakori kérdések - Kapcsolat

Hírek - Sajtószoba - Belépés az egyesületbe - Rendezvényeink - Online tanácsadó iroda - Média kampány - Publikációk, előadások - E-learning - Kiadványaink - Reklám és fogyasztóvédelem - Békéltető testület - Jogi kalauz - Nyilvántartások, adatbázisok - Linkgyüjtemény - Nemzetközi kapcsolatok - Archívum

Hasznos tudnivalók:

Fogalomtár

Hírek

Mobilinternet-szolgáltatókat vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel, valamint a Magyar Telekom Nyrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Címváltozás az elsőfokú fogyasztóvédelmi felügyelőségeknél

A közelmúltban néhány megyei felügyelőség új helyre költözött. Az új elérhetőségek megtalálhatóak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.

Támogassa adója 1%-ával az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkáját és működését!

Egyesületünk kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet, amely képviseli és védi a fogyasztói érdekeket. Ha szeretné támogatni egyesületünk tevékenységeit, kérjük, adja személyi jövedelemadója 1%-t az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek.

Húsvéti tanácsok

Közeleg a Húsvét időpontja, lassan mindenki elkezdi beszerezni a hozzávalókat: sonkát, tojást, édességeket. Érdemes néhány dologra odafigyelni a vásárláskor, illetve az élelmiszerek elkészítésekor.

Európai és transzatlanti együttműködés a gyermekek részére készült élelmiszerek marketingjének szabályozására

2011. március 9-10. napján került megrendezésre Brüsszelben az „Európai és transzatlanti együttműködés a gyermekek részére készült élelmiszerek marketingjének szabályozására” című konferencia, amelyen az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselője is részt vett.

Fogyasztói csoportokat bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH álláspontja szerint a Standard-Company Kft., az Invest Holding System Kft., valamint a Mutuo Risparmio Szolgáltató és Tanácsadó Kft. kereskedelmi kommunikációjával megtévesztette a fogyasztókat. A hatóság a vállalkozásokat összesen - a kiszabható legmagasabb - 10, 6 millió forint bírság megfizetésére, valamint helyreigazító közlemény megjelentetésére kötelezte.

Minőségvizsgáló szervezetek listája

Korábban minőségi kifogás esetén – ha vita merült fel a felek között – a kereskedő köteles volt továbbítani a terméket a fogyasztóvédelmi hatóságnak, amely bevizsgálta a terméket, és az általa kiállított szakvélemény kötelező volt a felekre nézve. Ma már csak azt határozza meg a jogszabály, hogy kit terhel a bizonyítási kötelezettség.

Megújul a Gazdasági Versenyhivatal ügyfélszolgálata

A GVH ügyfélszolgálata fogadja fogyasztók piaci szereplőkkel kapcsolatos panaszait, kifogásait, illetve tájékoztatja az érdeklődőket a Gazdasági Versenyhivatal eljárásaival, feladataival, hatáskörével kapcsolatban.

Országos UV teszt

A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület 2011.április 26-án elindította "Országos UV Teszt" elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek keretében ingyenes UV szűrés és szaktanácsadás várja a fogyasztókat.

A postakönyvi bejegyzés nem bizonyíték

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének álláspontja szerint a biztosítótársaságoknak igazolható módon kell elküldeniük az ügyfeleknek a gépjármű-felelősségbiztosítás díjfizetésére felszólító leveleket, a postakönyvi bejegyzés nem elegendő.

Megkezdte működését a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat

2011 áprilisában megkezdte működését a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat A fogyasztók ingyenesen fordulhatnak kérdéseikkel, panaszaikkal az országban nyolc helyen megtalálható tanácsadó irodákhoz, ahol szakszerű tájékoztatást és tanácsot kaphatnak pénzügyi, életviteli és költséggazdálkodási kérdésekben egyaránt, valamint segítséget ahhoz, hogy megfelelő helyen keressenek jogorvoslatot felmerült problémáikra.

Ombudsmani vizsgálat

Az ombudsman vizsgálata a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat befolyásoló törvénymódosítások hatására, a pénzügyi intézmények szerződési feltételeinek alakulására, a szerződési feltételek áttekinthetőségére és közérthetőségére, valamint a felelős hitelezés követelményeinek érvényre juttatására terjedt ki.

Európai és transzatlanti együttműködés a gyermekek részére készült élelmiszerek marketingjének szabályozására

A konferenciát az IASO (Intrenational Association for the Study of Obesity) szervezte, amelyen 24 ország 87 képviselője vett részt, a résztvevők részben az EU tagállamokat képviselték, de az USA 7 fős delegációval képviseltette magát, ezen kívül jelen voltak Brazíliából, Svájcból, Norvégiából is küldöttek.

Mivel E-tetnek minket?

Vásárlók millióit érdekli, mik is azok a titokzatos E-számok, és hogy mit lehet tudni az élelmiszerekben és a kozmetikumokban található különféle adalékanyagokról? E kérdésekre ad választ az OFE által megjelentetett könyv, a „Mivel E-tetnek minket?”.

Pozitív lista

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától bevezette a vállalkozások pozitív listáját.
Keresés