Tel: 06-1-201-4102 Email: ofe@ofe.hu
1012 Budapest, Logodi u. 22-24.
KEZDŐLAP - Bemutatkozunk - Tevékenységünk - Gyakori kérdések - Kapcsolat

Hírek - Sajtószoba - Belépés az egyesületbe - Rendezvényeink - Online tanácsadó iroda - Média kampány - Publikációk, előadások - E-learning - Kiadványaink - Reklám és fogyasztóvédelem - Békéltető testület - Jogi kalauz - Nyilvántartások, adatbázisok - Linkgyüjtemény - Nemzetközi kapcsolatok - Archívum

Hasznos tudnivalók:

Fogalomtár


Támogatók:
A banki perek miatt késhet az értesítő

Április 30-ig kellett megérkezni az elszámolási értesítőknek. Amennyiben – a deviza alapú hitelekre vonatkozóan – indított elszámolási per március 1-ig nem zárult le, úgy az elszámolás megküldésének határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. nap. A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet röviddel később az elszámolás.

A deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett megküldeniük (postára adniuk) a pénzügyi intézményeknek. Ha viszont az adott intézmény – szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított – bírósági pere március 1-ig nem zárult le, akkor az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított 60. nap. A perek aktuális állásáról, annak eredményéről és az elszámolási értesítő megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban tájékoztatni kell a fogyasztókat.
 
Az elhúzódó banki perekkel érintett intézményeket, a perek állását és az elszámolás megküldésének határidejét tartalmazó táblázatot jelen közlemény melléklete tartalmazza. Az érintett intézmények többségénél – így például az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező OTP Bank Nyrt.-nél is – a postára adási határidő május első napjaira tolódik.
 
Az elszámolási értesítők kiküldése intézményenként eltérő lehet, ezért a pénzügyi intézmény – az utolsó elszámolási értesítő kiküldését után 15 napon belül – köteles honlapján, illetve a bankfiókjaiban közzétenni, hogy az elszámolás lezárult. E tájékoztatás közzétételét követő 60 napon belül van lehetősége azon fogyasztóknak írásbeli panasszal élni pénzügyi intézményüknél, akik nem kaptak elszámolást, holott – álláspontjuk szerint – jogosultak lennének rá. Minden egyéb esetben a panasztétel határideje az elszámolás kézhezvételétől számított 30 nap.
 
Az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében a Magyar Nemzeti Bank február óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat, ahol kiemelt figyelemmel van a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal fellép azok megszüntetése érdekében. A tájékoztatással összefüggő szabálytalanságok miatt eddig 146 esetben kellett figyelmeztetéssel, 8 esetben azonnali intézkedéssel élni. A legtöbb hiányosság az elszámolási levélminták kialakítása, a honlapokon elhelyezett tájékoztatás és a fogyasztói minőséggel kapcsolatos levelek tartalmát érintően merült fel.

A perek miatt később elszámoló pénzügyi intézmények

A 2015. március 1. után befejeződő – pénzügyi intézmények által a deviza alapú hitelszerződések vonatkozásában indított – elszámolási perek jelenlegi állása, és az elszámolási értesítők megküldésének módosuló határideje:


Pénzügyi intézmény megnevezése Bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napja Kúria előtti felülvizsgálatot lezáró határozat közzétételének napja Elszámolási értesítő megküldésének (postára adásának) határideje
KDB Bank Európa Zrt. 2015. március 6. 2015. május 5.
K&H Bank Zrt. (banki és lízing üzletág is) 2015. március 6. 2015. április 16. 2015. június 15.
OTP Bank Nyrt. 2015. március 4. 2015. május 3.
OTP Ingatlanlízing Zrt. 2015. március 24. 2015. április 27. 2015. június 26.
OTP Jelzálogbank Zrt. 2015. március 4. 2015. május 3.
Porsche Bank Zrt. 2015. március 6. 2015. május 5.

Keresés