Tel: 06-1-201-4102 Email: ofe@ofe.hu
1012 Budapest, Logodi u. 22-24.
KEZDŐLAP - Bemutatkozunk - Tevékenységünk - Gyakori kérdések - Kapcsolat

Hírek - Sajtószoba - Belépés az egyesületbe - Rendezvényeink - Online tanácsadó iroda - Média kampány - Publikációk, előadások - E-learning - Kiadványaink - Reklám és fogyasztóvédelem - Békéltető testület - Jogi kalauz - Nyilvántartások, adatbázisok - Linkgyüjtemény - Nemzetközi kapcsolatok - Archívum

Hasznos tudnivalók:

Fogalomtár


Támogatók:
Az Európai Unió hírei

Újabb intézkedések: a légi utasok jogainak felülvizsgálata

2011. április 18.

2005 februárjától léptek életbe azok az uniós előírások, amelyek a visszautasított beszállásról, a légi járatok törléséről vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról, valamint a segítség közös szabályainak megállapításáról szólnak. A szabályozás új jogokat biztosított a repülőjáratokat igénybevevő utasoknak: a járatok törlése, valamint túlfoglalás esetén a repülőtársaságoknak kártérítést kell fizetniük a járataikat igénybe vevő utasoknak.

Harc a gyógyszerhamisítás ellen

2011. február 25.

Az Európai Parlamentben 2011. február 16-án fogadták el azon jogszabályt, amely a hamisított gyógyszerek forgalomba kerülését, illetve forgalmazását hivatott megakadályozni, miután– a Tanács jóváhagyását követően – a tagállamok sikeresen beépítik azt a jogrendszerükbe.

Egységes mobiltöltő

2011. február 10.

Az Európai Bizottság már több éve szorgalmazza az összes mobiltelefonnal kompatibilis egységes töltő megvalósítását. A múlt év végén nyilvánosságra hozták az adatátvitelre képes telefonokra vonatkozó új műszaki szabványokat.

A fogyasztói jogokat erősítené a Tanács

2011. január 28.

A Tanács elképzelései szerint a vevők – a távollevők között és az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében – tizennégy napon belül elállhatnának egy ügylettől, anélkül, hogy azt különösebben megindokolnák. Egyebek között ezt tartalmazza az az elvi megállapodás, melyről a hét elején egyeztek meg a Huszonhetek.

Új égőtípusok – új csomagolás:

2010. november 2.

Az Európai Unió fokozatosan kivonja a forgalomból a hagyományos izzólámpákat, melyeket energiatakarékosabb fényforrások váltanak fel. A vásárlók jelenleg a következő, különböző jellemzőkkel rendelkező égőtípusok közül választhatnak: fénykibocsátó diódákkal működő lámpák, kompakt fénycsövek és tökéletesített izzólámpák.

Bizalmatlanok a fogyasztók a roaminggal

2011. március 1.

A közelmúltban ismertetett Eurobarometer-felmérés szerint az uniós polgárok többsége – a magas költségektől tartva – továbbra is korlátozni próbálja a roaminghívások számát külföldi tartózkodása alatt.

Bővülnek a távolsági autóbusszal utazók jogai

2011. február 18.

Az Európai Parlament által 2011. február 17-én jelentős többséggel megszavazott jogszabály értelmében már nemcsak a repülőgéppel, hajóval, illetve vonattal utazók lesznek jogosultak kártérítésre, hanem azok is, akik távolsági buszjáratokra váltanak jegyet. A szabályozás a 250km-nél hosszabb, belföldi és külföldi járatokra egyaránt érvényes lesz. A 2013-ban életbe lépő rendelkezés az európai távolsági járatok esetében lesz alkalmazható a charterjáratok kivételével.

Nagyobb védelmet az internetező gyermekek számára

2011. február 10.

Az Európai Bizottság a 2011. február 8-án megrendezett „Biztonságosabb internet” napon bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez annak érdekében, hogy az internetező gyermekek számára nagyobb védelmet nyújtó termékek kerüljenek a piacra.

2015-re megszűnhetnek a roaming-tarifák

2010. december 9.

Konzultációt indít az Európai Bizottság a tagállamok közötti roaming-hívások szabályainak felülvizsgálatáról. A cél az egységes piac megteremtése a mobiltelefon-tarifák piacán is. Az EU digitális menetrendje szerint 2015-re szinte nem lesz különbség a belföldi és a roaming-díjak között.

Kampány az utasjogokról

2010. augusztus 25.

Az Európai Bizottság 23 nyelven útnak indított, egész Európára kiterjedő reklámkampányának köszönhetően a vasúti, vagy légi közlekedést igénybe vevő utazók ezentúl könnyebben tájékozódhatnak jogaikról. Bár az elmúlt években a Bizottság jogszabályokon keresztül már biztosította, hogy a légi és a vasúti közlekedést igénybe vevő utasok az Európai Unióban mindenhol ugyanolyan elbánásban részesüljenek, még mindig nem minden utas van tisztában jogaival. Ennek orvoslására a tagállamok repülőterein és pályaudvarainplakátok tájékoztatják az utasokat jogaikról.
Keresés